Όταν πρόκειται να επιλέξετε το μπιμπερό του μωρού σας, πρέπει να λάβετε υπόψη αποκλειστικά αυτό που προτιμάτε εσείς και το μωρό σας. Εάν το μωρό σας εμφανίζεται αναστατωμένο και υποφέρει από αέρια μετά το τάισμα, διατίθενται επίσης μπιμπερό και θηλές για κολικούς, ειδικά σχεδιασμένα προκειμένου να μειώνουν την ποσότητα αέρα που καταπίνει το μωρό κατά το τάισμα.

Μπιμπερό

Υπάρχουν δύο μεγέθη μπιμπερό:

  • Τα μικρά (μπιμπερό 120 ml / 4 oz) είναι τα καλύτερα για μικρά μωρά και νεογέννητα
  • Τα μεγάλα (μπιμπερό 225 ml / 8 oz) είναι καλά για τα μεγαλύτερα μωρά

Τα μπιμπερό διατίθενται με διαφορετικό μέγεθος λαιμού:

  • Κανονικό – είναι πιο εύκολο να βρείτε θηλές γι’αυτά! Μπορούν επίσης να χωρέσουν στους περισσότερους ψύκτες και αποστειρωτές.
  • Μπιμπερό με φαρδύ λαιμό – αυτά μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να σταματήσει το μωρό σας να καταπίνει πάρα πολύ αέρα (που οδηγεί σε αέρια και δυσφορία). Είναι επίσης πιο εύκολο να γεμίσουν και να καθαριστούν.
  • Μπιμπερό με στενό λαιμό – αυτά μπορεί να τα κρατήσει πιο εύκολα το μικρό σας, όταν θα είναι έτοιμο να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία.


Θηλές

Όταν πρόκειται για θηλές, καμία θηλή δεν είναι καλύτερη από την άλλη, όλα καταλήγουν σε αυτό που προτιμά το μωρό σας. Κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, από ένα τυπικό σχήμα καμπάνας μέχρι ένα πιο φυσικό σχήμα που μιμείται τη θηλή. Είναι κατασκευασμένες από λάτεξ ή σιλικόνη. Το λάτεξ είναι λίγο πιο μαλακό, αλλά η σιλικόνη τείνει να διαρκεί λίγο περισσότερο.

Θα πρέπει να αντικαθιστάτε τις θηλές σας τακτικά, έχετε το νου σας για τυχόν σημάδια φθοράς.

Ρυθμοί ροής

Ο ρυθμός ροής μιας θηλής καθορίζει πόσο γρήγορα το γάλα θα ρέει στο στόμα του μωρού σας.

Εάν το μικρό σας χρειάζεται παραπάνω από 20 λεπτά για να τελειώσει ένα τάισμα, αποκοιμιέται κατά τη διάρκεια ενός ταΐσματος ή τραβάει τη θηλή, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι είναι ώρα να προχωρήσετε σε μια θηλή με ταχύτερο ρυθμό ροής. Εάν πλαταγίζει ή έχει διαρροή γάλακτος από το στόμα του, αυτά είναι ενδείξεις ότι ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια θηλή με χαμηλότερο ρυθμό ροής.

Αποστειρωτές

Για να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας είναι πολύ σημαντικό να αποστειρώνετε τα μπιμπερό και τις θηλές μέχρι το μωρό σας να γίνει ενός έτους. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός σίτισης, όπως ποτήρια και κουτάλια, πρέπει να αποστειρώνεται μέχρι το μωρό σας να γίνει έξι μηνών.

Ξεπλένετε πρώτα τα μπιμπερό, τις αντλίες, τις θηλές κ.λπ. και στη συνέχεια τα πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο ή μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, πριν τα αποστειρώσετε χρησιμοποιώντας ένα εγκεκριμένο σύστημα αποστείρωσης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποστείρωσης:

  • Βράσιμο
    Διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα και βεβαιωθείτε ότι όλος ο εξοπλισμός σίτισης του μωρού σας καλύπτεται καλά από το νερό. Αφήστε το να βράσει γρήγορα για 5 λεπτά. (Κάτι που πρέπει να σημειωθεί: οι θηλές θα φθαρούν πιο γρήγορα όταν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος.)
  • Ατμός
    Η διάρκεια ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο. Οι ηλεκτρικοί αποστειρωτές ατμού χρειάζονται 8-12 λεπτά, ενώ οι αποστειρωτές ατμού μικροκυμάτων μπορεί να χρειαστούν μόλις 2 λεπτά. Οι αποστειρωτές ατμού μπορούν να αγοραστούν από τα περισσότερα καταστήματα με είδη για μωρά.
  • Αποστειρωτές ψυχρού νερού
    Διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί ειδικές μη τοξικές ταμπλέτες αποστείρωσης, που προστίθενται στο κρύο νερό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι όλος ο εξοπλισμός σίτισης είναι πλήρως βυθισμένος.