Το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του μωρού σας με σας. Προσπαθεί να σας πει κάτι και θα μπορούσε να είναι μια σειρά από πράγματα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτήν τη λίστα ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει τα πάντα:

  • Μήπως πεινάει; Καθώς δένεστε με το μωρό σας, θα μπορέσετε να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ειδών κλάματος και πότε το μωρό σας κλαίει επειδή πεινάει.
  • Μήπως χρειάζεται αλλαγή πάνας; Ακόμα κι εμείς είμαστε εκνευρισμένοι όταν χρειάζεται να πάμε στην τουαλέτα.
  • Μπορεί να θέλει απλώς μια αγκαλιά. Όταν το μωρό είναι αναστατωμένο, δεν θα αναπτύξει κακές συνήθειες επειδή το κρατάτε στην αγκαλιά σας, οπότε μην ανησυχείτε μήπως το μωρό σας κακομάθει επειδή απλώς το κάνετε να νιώθει καλά – απολαύστε αυτές τις πολύτιμες αγκαλιές.
  • Μήπως κρυώνει ή ζεσταίνεται υπερβολικά; Ελέγξτε τη θερμοκρασία στο στήθος ή στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού επειδή τα χέρια και τα πόδια του τείνουν να είναι αρκετά κρύα ακόμη και όταν ζεσταίνεται πολύ. Μπορεί να χρειαστεί να του αφαιρέσετε ή να του προσθέσετε μερικά ρούχα.
  • Κλαίει περισσότερο το βράδυ; Μπορεί να είναι υπερβολικά κουρασμένο, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μήπως είναι αδιάθετο; Εάν το μωρό νιώθει αδιαθεσία, μπορεί να κλαίει λιγότερο και το κλάμα του θα ακούγεται διαφορετικό από το φυσιολογικό. Εάν αρνείται την τροφή και αρχίζει να χάνει βάρος, πρέπει να το πάτε στον γιατρό, επειδή η απώλεια βάρους θα επηρεάσει την υγεία του.
  • Κλαίει μετά το τάισμα; Μπορεί να έχει παγιδευτεί αέρας στο στομαχάκι του, οπότε μην ξεχάσετε να το κάνετε να ρευτεί κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του ταΐσματος. Εάν εξακολουθεί να κλαίει, μπορεί να έχει κολικούς.

Γνωρίζετε ότι, όταν γεννιούνται τα μωρά, δεν είναι σε θέση να παράγουν δάκρυα; Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είναι νεογέννητα, οι δακρυϊκοί αγωγοί έχουν ως κύριο στόχο να διατηρούν τα μάτια υγρά. Μόνο όταν γίνουν ηλικίας δύο μηνών αρχίζουν να παράγουν δάκρυα. Είναι δύσκολο να αγνοήσετε το κλάμα ενός μωρού, ακόμα κι αν δεν είναι το δικό σας. Η φροντίδα ενός μωρού που κλαίει μπορεί να είναι αγχωτική, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι το κλάμα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του και δεν κλαίει επειδή είναι άτακτο. Κάντε ένα πλάνο για τις φορές που το κλάμα κρατάει πάρα πολύ και αισθάνεστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι. Αν νομίζετε ότι μπορεί να χάσετε τον έλεγχο, βάλτε το μωρό σας σε ασφαλές μέρος και απλώς απομακρυνθείτε για ένα σύντομο διάλειμμα. Τα μωρά χρειάζονται πολύ κατευνασμό όταν είναι αναστατωμένα.

Δείτε μερικούς τρόπους για να τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν:

  • Κρατήστε τα στην αγκαλιά σας, λικνίστε τα ή μείνετε κοντά τους σε μια κούνια
  • Τραγουδήστε, ανοίξτε το ραδιόφωνο ή κάποια συσκευή που παράγει λευκό θόρυβο, όπως η ηλεκτρική σκούπα
  • Πάρτε τα για μια βόλτα περπατώντας ή οδηγώντας
  • Δοκιμάστε να τους προσφέρετε ένα κουκλάκι, καθώς μερικά μωρά μπορούν να ανακουφιστούν με αυτό
  • Ζεστό μπάνιο ή μασάζ με λάδι καρύδας ή φυτικά έλαια
  • Μπορείτε να μεταφέρετε τα παραπάνω στον/στην σύντροφό σας, σε ένα μέλος της οικογένειάς σας ή ακόμα και σε κάποιον φίλο. Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα μερικές φορές, οπότε μην διστάσετε να τους το ζητήσετε.

Εάν το κλάμα του μωρού σας επηρεάζει τη σχέση σας με αυτό, ή ακόμα και τη σχέση σας με τον/την σύντροφό σας, τότε ζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν.