Το μωρό σας είναι όμορφα μοναδικό και θα αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες με τον δικό του ρυθμό. Επομένως, μη συγκρίνετε το μικρό σας με άλλα παιδιά στον παιδότοπο ή στο πάρκο. Η ικανότητα ομιλίας θα εμφανιστεί σταδιακά και μπορεί να διαφέρει ευρέως. Πριν μπορέσει να πει τα πρώτα του λόγια, θα πάρει τον τόνο σας και τη γλώσσα του σώματός σας. Ο εγκέφαλος του παιδιού σας είναι σαν ένα μικρό σφουγγάρι και το παιδί μαθαίνει αντιγράφοντας εσάς και τους άλλους γύρω σας. Για να βοηθήσετε να αναπτύξει την ομιλία του, προσπαθήστε να του μιλάτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένα χρονοδιάγραμμα για να ξέρετε τι να περιμένετε

Όταν το μωρό σας θα είναι ηλικίας 3 έως 4 μηνών, θα αρχίσει να κλαίει λιγότερο και ίσως να γουργουρίζει μερικούς ήχους, όπως μπα-μπα ή για-για.

Θα αρχίσει να πειραματίζεται με το ύψος της φωνής του στους 4-5 μήνες, θα γελάει ως αντίδραση σε αστείες γκριμάτσες ή θορύβους, και θα χρησιμοποιεί ήχους για να τραβήξει την προσοχή σας. Εάν το μικρό σας δεν παράγει φωνητικούς ήχους ή δεν υπάρχει καμία επαφή με τα μάτια, αξίζει να συζητήσετε με έναν επαγγελματία υγείας σε αυτό το στάδιο.

Στην ηλικία των 7 έως 12 μηνών, θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να σας αντιγράφει με ένα ευρύ φάσμα φλυαρίας. Μπορείτε να προσποιείστε συνομιλίες μαζί του και μπορεί να αντιληφθεί ορισμένα αντικείμενα με τα οποία είναι εξοικειωμένο, όπως τα παιχνίδια και τα ρούχα.

Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών μπορεί να έχει πει τα πρώτα του λόγια (ή και όχι, εξαρτάται από το μωρό σας). Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι καλύτερο να μην περιμένετε πάρα πολλά από το μικρό σας, επειδή δεν θα είναι σε θέση να προφέρει τα πρώτα του λόγια πολύ καθαρά. Τα παιδιά ουσιαστικά δεν γίνονται εντελώς κατανοητά μέχρι την ηλικία των 4 ετών!

Στην ηλικία των 15 μηνών θα αρχίσουν να προσθέτουν χειρονομίες σε αυτό που λένε, μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να μιλούν χρησιμοποιώντας έως 6 λέξεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε να αναπτυχθεί η ομιλία του παιδιού σας:

  • Μιλάτε στο παιδί σας όσο περισσότερο μπορείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επισημάνετε απλά πράγματα, κάντε μια βόλτα και δείξτε του νέα αντικείμενα και χρώματα. Αυτό θα του προσφέρει επίσης πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζει.
  • Διαβάζετε βιβλία μαζί του και να του μιλάτε χρησιμοποιώντας εικονογραφημένα βιβλία, επισημαίνοντας οικεία πράγματα.
  • Μιλάτε μαζί του όταν παίζετε μαζί. Τα τουβλάκια είναι ένα καλό παιχνίδι για να το χρησιμοποιεί επειδή συνεισφέρουν στην παρουσίαση διαφόρων στοιχείων μιας γλώσσας, όπως τα ουσιαστικά (τουβλάκι), τα επίθετα (ψηλό) και τα ρήματα (χτίζω).
  • Τα παιδικά τραγούδια κάνουν την εκμάθηση νέων λέξεων διασκεδαστική για τα παιδιά.
  • Συμπληρώνετε με βάση τις λέξεις που λέει το παιδί, για παράδειγμα αν πει «πάπια», πείτε του «ναι, μια κίτρινη πάπια».
  • Επαινέστε το παιδί όταν λέει κάτι, μην εστιάζετε στα λάθη.
  • Το παιδί μαθαίνει επίσης παρακολουθώντας τα χείλη σας, οπότε φροντίστε να κατεβαίνετε στο επίπεδό του όταν του μιλάτε.
  • Προσφέροντας μια επιλογή όπως μπλε ή κίτρινο, θα ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει λέξεις.
  • Απομακρύνετε τους περισπασμούς όταν του μιλάτε, κλείστε την τηλεόραση και εστιάστε την προσοχή σας στις μικρές συνομιλίες του.
  • Δίνοντας στο παιδί σας πολλή ενθάρρυνση, του δίνετε την αυτοπεποίθηση να πει νέες λέξεις και να συμμετέχει σε συνομιλίες.