Η διαδικασία απογαλακτισμού είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενός μωρού και πρέπει να γίνεται με πολλή υπομονή.

Το μωρό σας θα περάσει από μια δίαιτα μόνο με υγρά σε χυλωμένες τροφές, στη συνέχεια σε γεύματα με σβώλους και τελικά σε συμπαγή κομμάτια, όπως μπαστούνια καρότου και μπρόκολο. Μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν μέχρι και οκτώ προσπάθειες για να γίνει αποδεκτή από το μωρό σας μια νέα γεύση ή υφή, οπότε μην εγκαταλείπετε αν αρνείται να το κάνει την πρώτη φορά. Ξεκινώντας με υγιεινά τρόφιμα θα προσφέρετε στο μωρό σας μια καλύτερη αρχή για ένα υγιές μέλλον.

Σημάδια ότι το μωρό σας είναι έτοιμο:

  • Κάθεται μόνο του και κρατάει το κεφάλι του όρθιο, και είναι σε θέση να το μετακινήσει σταθερά από τη μία πλευρά στην άλλη
  • Συντονίζει τα χέρια, τα μάτια και το στόμα του
  • Αρχίζει να τοποθετεί αντικείμενα στο στόμα του
  • Ενδιαφέρεται για το φαγητό σας
  • Πείνα μετά το κανονικό τάισμα
  • Αδιαφορία για τον θηλασμό ή το μπιμπερό

Εάν το μωρό σας περνά μια περίοδο έντονης ανάπτυξης (συνήθως γύρω στους 4 μήνες), θα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξή του. Αλλά μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι πρόκειται για ένδειξη ότι το μωρό είναι έτοιμο για απογαλακτισμό. Το μωρό σας δεν πρέπει να απογαλακτιστεί πριν από τους 4 μήνες, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το πεπτικό του σύστημα δεν είναι έτοιμο για οτιδήποτε άλλο εκτός από γάλα. Αλλά μόλις το μωρό σας γίνει 6 μηνών θα πρέπει να τρώει στερεές τροφές καθώς και μητρικό γάλα. Είναι μια σημαντική διαδικασία, διότι μόλις φτάσουν τα πρώτα του γενέθλια, το μητρικό γάλα μόνο του δεν θα είναι αρκετό για μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

Ξεκινήστε με την εισαγωγή πουρέ λαχανικών

Στην αρχή το μωρό σας θα τρώει μόνο μικρές μερίδες πουρέ λαχανικών, οπότε το γάλα θα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή διατροφής του.

Ο απογαλακτισμός με λαχανικά πρώτα δίνει στο μωρό σας μια καλύτερη αφετηρία για να τρώει πιο υγιεινά στο μέλλον. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με πικρά λαχανικά όπως το μπρόκολο, το παστινάκι, το σπανάκι και το παντζάρια. Εισαγάγετε ένα λαχανικό κάθε φορά για να το συνηθίσει και να μάθει τη γεύση και την υφή του.

Για τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, είναι σημαντικό να τα ταΐσετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι, μπρόκολο, ρεβίθια και φακές.

Θυμηθείτε να μην προσθέσετε τίποτα (αλάτι ή ζάχαρη) σε αυτά τα τρόφιμα – το σκέτο είναι καλύτερο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των γευμάτων, να προσφέρετε νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων (1:10) για να το κρατήσετε ενυδατωμένο.

Το πρώτο γεύμα

  • Ξεκινήστε με ένα ευχάριστο και πολύ εκφραστικό πρόσωπο για να ενθαρρύνετε το μικρό σας
  • Ξεκινήστε με μια πολύ μικρή ποσότητα πουρέ στην άκρη του κουταλιού, δείξτε την στο μωρό σας και πείτε του τι περιέχει
  • Φέρτε το κουτάλι μέχρι το στόμα του αφήνοντας ένα ίχνος στο κάτω χείλος του
  • Χρησιμοποιήστε τις κινήσεις πλαταγίσματος των χειλιών για να ενθαρρύνετε το μωρό σας να αντιγράψει και να δοκιμάσει τον πουρέ
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία τοποθετώντας κατόπιν τον πουρέ στο εσωτερικό των χειλιών του και μετά στη γλώσσα του
  • Ενθαρρύνετε το μωρό σας να ανοίξει και να κλείσει το στόμα του λέγοντας “ααα” καθώς το κουτάλι πλησιάζει και “μμμ” για να κλείσει το στόμα του

Αργά αυξήστε τις ποσότητες του πουρέ ενώ το μωρό σας είναι ευχαριστημένο, αλλά είναι σημαντικό να σταματήσετε πριν χάσει το ενδιαφέρον του ή αναστατωθεί.

Αύξηση ποικιλίας και υφής

Μόλις το μικρό σας αισθανθεί άνετα με τον πουρέ, αρχίστε σιγά σιγά να αυξάνετε την υφή και να παρέχετε τρoφές που τρώγονται με τα χέρια

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Αποφύγετε να δώσετε στο μωρό σας απλό γάλα ως ποτό πριν γίνει ενός έτους, επειδή το γάλα θα το χορτάσει αλλά δεν περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά από μόνο του.