Εάν ο θηλασμός δεν είναι εφικτός για εσάς, μπορείτε να επιλέξετε να τρέφετε το μωρό σας με μπιμπερό είτε με αντλημένο μητρικό γάλα είτε με φόρμουλα. Μερικά μωρά δεν θα έχουν πρόβλημα να τραφούν με μπιμπερό ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν λίγη ενθάρρυνση.

Ξεκινώντας

Δείτε το άρθρο μας σχετικά με το μπιμπερό και τον εξοπλισμό τροφοδοσίας για μια απλή παρουσίαση του εξοπλισμού που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.

Μόλις αποστειρώσετε το μπιμπερό και ετοιμάσετε το γάλα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του μπιμπερό δοκιμάζοντάς την στο εσωτερικό του καρπού σας. Εάν το αισθάνεστε πολύ ζεστό στο δέρμα σας, αφήστε το μπιμπερό να κρυώσει κρατώντας το κάτω από το νερό της βρύσης.

Στη συνέχεια, καθίστε άνετα και αγκαλιάστε στοργικά το μικρό σας. Είναι καλύτερα για το μωρό να είναι σε μικρή κλίση, ώστε ο αέρας που θα μπορούσε να καταπιεί, να παραμένει ψηλά για να μπορεί να βγεί πιο εύκολα. Αυτό βοηθάει στο ρέψιμο.

Σύρετε τη θηλή στο στόμα του κρατώντας το μπιμπερό ανάποδα και υπό γωνία, ώστε να υπάρχει πάντα γάλα στη θηλή (αυτό εμποδίζει το μωρό σας να καταπίνει αέρα). Τώρα απολαύστε απλώς την εγγύτητα αυτού του ιδιαίτερου χρόνου.

Αν το μικρό σας σταματήσει να πιπιλίζει έντονα ή όταν είναι περίπου στα μισά του μπιμπερό του, σηκώστε το όρθιο και δείτε αν θέλει να ρευτεί (δείτε το άρθρο μας σχετικά με το ρέψιμο αν ψάχνετε για συμβουλές σχετικά με αυτό το θέμα). Αφού προσπαθήσετε να το κάνετε να ρευτεί, συνεχίστε να το ταΐζετε με το υπόλοιπο του μπιμπερό. Όταν τελειώσετε πετάξτε το γάλα που δεν καταναλώθηκε.

Πόσο πεινασμένο είναι;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το μικρό σας έχει ήδη μια μοναδική προσωπικότητα και θα σας δώσει να καταλάβετε πότε είναι χορτάτο, κουρασμένο ή χρειάζεται απλώς ένα διάλειμμα. Τα σημάδια της πληρότητας μπορεί να είναι επιβράδυνση, απομάκρυνση του κεφαλιού του ή ξεκούραση για λίγο μεταξύ των περιόδων πιπιλίσματος. Θα υπάρχει ένας οδηγός στη συσκευασία της φόρμουλας που θα σας λέει πόσο πρέπει να χρησιμοποιήσετε, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το μωρό σας. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, οπότε ορισμένες μέρες θα είναι περισσότερο πεινασμένο, ενώ άλλες φορές η όρεξή του θα είναι μικρότερη.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές:

  • Μην περιμένετε να πεινάσει το μωρό σας για να του δώσετε το πρώτο του μπιμπερό. Αυτό θα του προκαλέσει μόνο εκνευρισμό, εάν ενοχληθεί από τη χρήση του μπιμπερό.
  • Εάν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, όλοι αυτοί οι νέοι θόρυβοι και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του μωρού, οπότε μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να το ταΐσετε, αλλά αφήστε το να κοιτάξει τριγύρω για λίγο και στη συνέχεια προσπαθήστε ξανά.
  • Τα μωρά που τρέφονται από μπιμπερό μπορεί να διψάσουν, οπότε αν είναι μια ζεστή μέρα, φροντίστε να τους δίνετε λίγο δροσερό βρασμένο νερό.
  • Δοκιμάστε διαφορετικές θηλές, διατίθενται πολλοί διαφορετικοί τύποι, οπότε μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε τη θηλή που προτιμά το μωρό σας.