Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου! Αυτό συμβαίνει επειδή η πιο φυσική και αποτελεσματική πηγή βιταμίνης D προέρχεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του άμεσου ηλιακού φωτός (η υπεριώδης ακτινοβολία δε μπορεί να περάσει από γυαλί). Το ανθρώπινο σώμα παράγει βιταμίνη D ως αποτέλεσμα του άμεσου ηλιακού φωτός στο δέρμα, αλλά η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προσληφθεί από τρόφιμα και συμπληρώματα.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, των μυών και των δοντιών του μικρού σας. Υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό του σύστημα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η παρατεταμένη έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, μια κατάσταση που οδηγεί σε μαλακά ή αδύναμα οστά. Υπάρχουν μερικοί μελλοντικοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν το άσθμα, τις αλλεργίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 1 και 2. Εξασφαλίζοντας ότι το παιδί σας παίρνει τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D, μπορείτε να βοηθήσετε ενεργά στη μείωση του κινδύνου αυτών των προβλημάτων.

Βιταμίνη D το χειμώνα

Τοχειμώνα η υπεριώδης ακτινοβολία που φθάνει στην επιφάνεια της γης είναι λιγότερη. Εάν τύχουν πολλές βροχερές μέρες, το νήπιό σας μπορεί να μην πάρει αρκετό ηλιακό φως για επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το νήπιό σας παίρνει τη βιταμίνη D που χρειάζεται από τρόφιμα και συμπληρώματα.

Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D

Η καλύτερη πηγή τροφής για τη βιταμίνη D προέρχεται από λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η ρέγγα και το σκουμπρί. Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια μπορεί να περιέχουν χαμηλά επίπεδα ρύπων που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα, οπότε μην δίνετε στο παιδί σας περισσότερες από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τους κρόκους αυγών. Αναζητήστε επίσης τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Αυτά μπορούν να βρεθούν στα δημητριακά πρωινού, στις περισσότερες λιπαρές αλοιφές, και σε ορισμένους τύπους γάλακτος. Απλά θυμηθείτε να ελέγξετε τις ετικέτες.

Συμπληρώματα

Μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα βιταμίνης D από τα περισσότερα φαρμακεία και πιθανότατα θα είναι σε μορφή σταγόνων ή καραμέλας για το νήπιό σας. Η συνιστώμενη ποσότητα για το νήπιο είναι μεταξύ 7-10 μικρογραμμαρίων την ημέρα. Το γάλα για νήπια εμπλουτίζεται με βιταμίνη D για να συμβάλλει στην καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης του παιδιού σας, οπότε μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν δώσετε συμπληρώματα.