Θα ξεκινήσετε να μαθαίνετε τις κενώσεις του μωρού σας και θα αναγνωρίσετε τι είναι φυσιολογικό για εκείνο. Μην ανησυχείτε αν σφίγγεται για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου, αυτό είναι συνηθισμένο για τα νεαρά μωρά επειδή έχουν αδύναμους κοιλιακούς μυς. Όσο τα κόπρανα βγαίνουν μαλακά, το μωρό δεν έχει δυσκοιλιότητα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:

  • Τα κόπρανα είναι σκληρά και αποτελούνται από πολλά μικρά κομμάτια
  • Υπερβολικά ή πιο δύσοσμα αέρια
  • Απώλεια της όρεξης
  • Κυρτώνει την πλάτη του ή κλαίει κατά τη διάρκεια της κένωσης
  • Μειωμένη ενέργεια
  • Ευερεθιστότητα

Εύρεση της αιτίας και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:

Φταίει κάποια αλλαγή στη διατροφή του; Η μετάβαση από το μητρικό γάλα στη φόρμουλα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης και η εισαγωγή άλλων τροφών. Όταν το μωρό σας είναι μικρό, το πεπτικό του σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Για να βοηθήσετε το μωρό σας, μπορείτε να το τοποθετήσετε ανάσκελα και να μετακινείτε τα πόδια του σαν να είναι σε ποδήλατο, αργά – δεν χρειάζεται να «τρέχει». Αυτό θα βοηθήσει τα πράγματα να κινηθούν -μέσα του.

Παίρνει αρκετά υγρά; Μη ξεχνάτε να ενυδατώνετε το μωρό σας. Τα κόπρανά του θα γίνουν πολύ πιο σκληρά και πιο δύσκολο να τα ωθήσει προς τα έξω αν δεν πίνει αρκετά υγρά. Εάν το μωρό σας βγάζει δόντια ή είναι κρυωμένο, μπορεί να μην πίνει ή να τρώει τις ίδιες ποσότητες, προκαλώντας αφυδάτωση. Αυτό είναι εύκολο να διορθωθεί στο σπίτι, απλώς αφήστε να κρυώσει λίγο βρασμένο νερό αν το μωρό σας τρέφεται με μπιμπερό και δώστε το στο μωρό μεταξύ των ταϊσμάτων. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο και τρώει στερεά τροφή, φροντίζετε απλώς να είναι πάντα γεμάτα τα μικρά φλιτζάνια τους ή ποτηράκια με νερό.

Τρώει αρκετές ίνες; Εάν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο και τρώει στερεά τροφή, η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να είναι η αιτία της δυσκοιλιότητας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους – πέντε φορές την ημέρα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Καλές τροφές για τη δυσκοιλιότητα είναι τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τα μπιζέλια. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε τα δημητριακά ρυζιού με πολύσπορα δημητριακά, κριθάρι ή δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερες ίνες.


Εάν ανησυχείτε ή οι παραπάνω συμβουλές δεν βοηθούν, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για συμβουλές.