Μικτή διατροφή σημαίνει να προσφέρετε στο μωρό σας τόσο μητρικό γάλα όσο και γάλα από το μπιμπερό. Το μπιμπερό μπορεί να περιέχει είτε αντλημένο μητρικό γάλα είτε γάλα φόρμουλας. Απλώς να γνωρίζετε ότι μόλις αποφασίσετε να μετακινηθείτε από το μητρικό γάλα, το σώμα σας θα επιβραδύνει την παραγωγή γάλακτος και αυτό είναι δύσκολο να αντιστραφεί. Επομένως, η καλύτερη συμβουλή είναι να είστε υπομονετικές και να μη βιάζεστε, τόσο εσείς όσο και το μωρό σας θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή.

Μερικοί λόγοι για τη μικτή διατροφή είναι:

  • Επιστροφή στη δουλειά
  • Επιτρέπει σε άλλα άτομα να ταΐζουν το μωρό σας, π.χ. ο σύντροφός σας ή η μπέιμπισίτερ
  • Το βάρος του μωρού σας είναι κάτι σημαντικό και πρέπει να παρακολουθείτε πόσο αντλημένο γάλα πίνει

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε μικτή διατροφή

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σας τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μόνο όταν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που δε σας επιτρέπουν να θηλάσετε αποκλειστικά, μπορείτε να εξετάσετε τη μικτή διατροφή. Αυτό συμβαίνει συνήθως οποιαδήποτε στιγμή μετά από 4 έως 6 εβδομάδες, όταν ο θηλασμός έχει πλέον εδραιωθεί, αλλά υπάρχουν λόγοι που σας εμποδίζουν να συνεχίσετε αποκλειστικά με μητρικό γάλα (εάν μετακινηθείτε μόνο σε γάλα φόρμουλας, μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή).


Μη βιάζεστε

Με την αφαίρεση μόνο ενός θηλασμού την εβδομάδα θα είστε σε θέση να δώσετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί. Τα στήθη σας πρέπει να μάθουν να παράγουν λιγότερο γάλα. Διαφορετικά, τα στήθη σας μπορεί να έχουν διαρροή ή να φουσκώσουν, κάτι που είναι επώδυνο (η άντληση γάλακτος είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφίσετε την πίεση). Η επιλογή των ταϊσμάτων που θα προσφέρονται από το μπιμπερό ή το στήθος εξαρτάται απόλυτα από εσάς και το μωρό σας. Τα στήθη σας είναι πιο γεμάτα το πρωί, οπότε θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε το νυκτερινό τάισμα με μπιμπερό. Με αυτόν τον τρόπο, ο σύντροφος και το μωρό σας μπορούν να έχουν κάποιο χρόνο πιο στενής επαφής, ενώ εσείς μπορείτε να κερδίσετε μερικές ώρες ύπνου, αλλά ό,τι κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε με συνέπεια. Τα στήθη σας θα προσαρμοστούν στην αλλαγή και θα σταματήσουν να παράγουν γάλα όταν σταματήσετε να ταΐζετε από αυτά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Άντληση γάλακτος

Προγραμματίστε κάποια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντλείτε το γάλα σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε έτοιμη για τη στιγμή κατά την οποία το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί μπιμπερό. Μία από τις χρήσιμες δυνατότητες που προσφέρει το μητρικό γάλα είναι ότι μπορείτε να το καταψύξετε για έως και 6 μήνες.

Βοηθώντας το μωρό σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί το μπιμπερό

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί το μωρό σας επειδή θα αισθάνεται ότι η θηλή του μπιμπερό είναι πολύ διαφορετική από τη θηλή σας, οπότε μην ανησυχήσετε αν δεν χρησιμοποιήσει το μπιμπερό αμέσως. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για βοήθεια:

  • Αρχίστε να χρησιμοποιείτε το μπιμπερό με αντλημένο γάλα
  • Ζεστάνετε το μπουκάλι σε ζεστό νερό
  • Αν ταΐζει κάποιος άλλος, απομακρυνθείτε ώστε να μην φτάνει εκεί η οσμή του μητρικού γάλακτος
  • Δοκιμάστε διαφορετικές θηλές μπιμπερό
  • Αποσπάστε την προσοχή του με κάποια παιχνίδια ή μουσική

Εάν δεν μπορέσατε να θηλάσετε νωρίτερα, αλλά θέλετε να δοκιμάσετε τη μικτή διατροφή, μπορεί ακόμα να είναι εφικτό κάτι τέτοιο αν εστιάσετε την προσοχή σας στο θηλασμό και την άντληση. Όσο περισσότερο γάλα αντλείτε τόσο περισσότερο θα παράγεται, αλλά μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για περισσότερη βοήθεια και συμβουλές.