Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι μια κοινή αλλεργία κατά την παιδική ηλικία που επηρεάζει 2-7% των παιδιών ηλικίας κάτω του ενός έτους. Τα συμπτώματα μπορούν είτε να εκδηλωθούν αμέσως, είτε αργότερα την ίδια ημέρα ή ακόμα και λίγες μέρες μετά την κατανάλωση γάλακτος. Παρόλο που αυτό είναι ανησυχητικό, τα περισσότερα παιδιά θα έχουν ξεπεράσει την αλλεργία τους στο αγελαδινό γάλα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Συμπτώματα της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα στο δέρμα του παιδιού
  • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και των ματιών
  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μύτη που τρέχει ή είναι βουλωμένη
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Η αύξηση του εκζέματος μπορεί να είναι ένδειξη καθυστερημένης αντίδρασης στο αγελαδινό γάλα

Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες, αλλά μερικές φορές η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Αυτά τα συμπτώματα θα περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια, οίδημα στο λαιμό ή τη γλώσσα, απώλεια συνείδησης και χαλάρωση μυών. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, καλό θα ήταν να ζητήσετε συμβουλές από τον παιδίατρό σας.

Τι προκαλεί την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Σε ορισμένους ανθρώπους, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ορισμένες πρωτεΐνες του γάλακτος ως επικίνδυνες και απελευθερώνει αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) για να τις εξουδετερώσει. Αυτά τα αντισώματα λένε επίσης στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να απελευθερώσει ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες, γεγονός που προκαλεί τα ανεπιθύμητα συμπτώματα της αλλεργίας. Οι δύο κύριοι τύποι πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλακτος που προκαλούν αλλεργίες ονομάζονται καζεΐνη και ορός γάλακτος. Η καζεΐνη βρίσκεται στο τμήμα του γάλακτος που πήζει και ο ορός γάλακτος βρίσκεται στο υγρό μέρος που απομένει. Το μωρό σας μπορεί να είναι αλλεργικό σε μόνο ένα ή και στα δύο είδη πρωτεϊνών. Απλά να γνωρίζετε ότι εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, είναι ενδεχομένως πιο πιθανό να αναπτύξει αλλεργίες και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα αυγά, τα φιστίκια, η σόγια ή ακόμα και το βόειο κρέας. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Διαχείριση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα

Μετά τη διάγνωση του μωρού σας, η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προσαρμογή της διατροφής του. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας τρέφεται με φόρμουλα, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μια ειδική βρεφική φόρμουλα. Αλλά αν εξακολουθήσετε να θηλάζετε αποκλειστικά, θα σας ζητήσουν να αποκλείσετε όλα τα αγελαδινά προϊόντα από τη διατροφή σας. Απλώς να γνωρίζετε ότι, ακόμη και αν τα τρόφιμα χαρακτηρίζονται στην ετικέτα τους ως «χωρίς γάλα» ή «μη γαλακτοκομικά», μπορεί και πάλι να περιέχουν τις πρωτεΐνες γάλακτος που αρρωσταίνουν το παιδί σας. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά και, αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παρασκευαστή. Για να διαπιστώσετε εάν το παιδί σας έχει ξεπεράσει την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, συνιστάται να το ελέγχετε ανά 6 έως 12 μήνες, πάντα υπό ιατρική επίβλεψη.

Είναι το κατσικίσιο γάλα κατάλληλο για βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πεποίθηση, το κατσικίσιο γάλα δεν είναι κατάλληλο ως εναλλακτική λύση για βρέφη με ιατρικά επιβεβαιωμένη αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα μοιράζονται πολλές ίδιες πρωτεΐνες.