Η δυσανεξία στη λακτόζη στα μωρά είναι αρκετά σπάνια. Εκτός αν έχουν γεννηθεί πρόωρα ή την έχουν κληρονομήσει από τους δύο γονείς, είναι πιο συνηθισμένο για τα παιδιά να την αναπτύσσουν όταν είναι μεγαλύτερα, στην εφηβεία τους.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την έλλειψη του ενζύμου λακτάση. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη, η οποία είναι το κύριο σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα. Όταν η λακτόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσάρεστα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων και αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναγνώρισή της. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα. Η αλλεργία στο γάλα είναι μια ανοσοαπόκριση, ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα πεπτικό πρόβλημα. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε μεταξύ 1 λεπτού και 3 ωρών μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Φουσκωμένο στομάχι
  • Υπερβολικά αέρια
  • Κοιλιακός πόνος
  • Έμετος
  • Θορυβώδεις κινήσεις (γουργούρισμα) του εντέρου

Κανένα από αυτά δεν είναι διασκεδαστικό για το μικρό σας, οπότε μπορεί να είναι αναστατωμένο και να κλαίει.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στη λακτόζη;

Μιλήστε στον παιδίατρό σας εάν υποπτεύεστε δυσανεξία στη λακτόζη. Θα μπορέσει να σας βοηθήσει και θα διασφαλίσει ότι το μωρό σας λαμβάνει ακόμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Μπορεί να σας χορηγηθούν μερικές σταγόνες λακτάσης, εάν θηλάζετε. Οι σταγόνες αυτές θα διευκολύνουν τη διάσπαση της λακτόζης στο γάλα σας. Οι σταγόνες λακτάσης μπορούν να αναμειχθούν με αντλημένο μητρικό γάλα σε αποστειρωμένο μπουκάλι ή να δοθούν με κουτάλι λίγο πριν το ταΐσετε. Δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας επειδή η λακτόζη παράγεται από το στήθος σας και δεν σχετίζεται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνετε.

Εάν το μωρό σας πίνει φόρμουλα, υπάρχουν φόρμουλες γάλακτος χωρίς λακτόζη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για συμβουλές.

Εάν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο και τρώει στερεά τροφή, θα πρέπει να αποφεύγει τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη. Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα προσεκτικά και έχετε το νου σας για λέξεις όπως ορός γάλακτος, στερεά γάλακτος επί ξηρού, τυρόπηγμα, παραπροϊόντα γάλακτος και γάλα σε σκόνη χωρίς λιπαρά. Δεν τα θέλετε αυτά.