Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να αισθανθείτε μια ισχυρή παρόρμηση να φάτε κάτι που κανονικά απεχθάνεστε. Θα μπορούσε να παραμείνει στο μυαλό σας για μέρες, ή μπορεί να θέλετε να τρώτε μόνο αυτό το πράγμα. Καλώς ήλθατε στη λιγούρα για κάποιες τροφές.

Για πολλές γυναίκες εδώ περιλαμβάνονται:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Καυτερά, πικάντικα τρόφιμα
  • Αλατισμένα σνακ
  • Εσπεριδοειδή, όπως λεμόνια και πορτοκάλια
  • Φαστφουντ, όπως πίτσα

Πότε ξεκινούν;

Οι λιγούρες για φαγητό γενικά συμβαίνουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Μπορεί να κορυφωθούν και να γίνουν έντονες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αλλά συνήθως αρχίζουν να εξασθενούν όσο περνάει ο καιρός.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν υπάρχει κάποιος ακριβής λόγος για τον οποίο έχετε την επιθυμία για συγκεκριμένες γεύσεις, υφές ή συνδυασμούς γεύσεων. Θα μπορούσε να είναι μια ανάγκη για ανακουφιστική τροφή, ή ειδικά πιάτα που τα συνδέετε με την παιδική ηλικία ή την κουλτούρα σας.Ή θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι οι δικοί σας υποδοχείς γεύσης και η αίσθηση της όσφρησης έχουν υπερβολική ευαισθησία, νωθρότητα, ή γενικά έχουν αποσυντονιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μπουκιά μπρόκολο μπορεί να σας κάνει να τρέξετε στο μπάνιο, επειδή το στόμα σας είναι υπερβολικά προσαρμοσμένο στην πικρία του. Ή μπορεί να είναι μειωμένη λόγω της ποσότητας των ορμονών που κυκλοφορούν στο σώμα σας, ειδικά στις αρχές της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε βιώσει σφοδρή επιθυμία για φαγητό πριν από την εγκυμοσύνη σας, ιδιαίτερα πριν από την περίοδό σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε τις ίδιες παρορμήσεις τώρα.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Αν έχετε σφοδρή επιθυμία για κάτι που δεν είναι φαγητό, τότε μπορεί να έχετε μια διαταραχή που ονομάζεται Pica. Αυτό σημαίνει ότι οι σφοδρές επιθυμίες σας δεν έχουν θρεπτική αξία. Ορισμένες γυναίκες έχουν την παρόρμηση να τρώνε πηλό, στάχτες τσιγάρων ή κόλλα κολλαρίσματος, μεταξύ άλλων. Αυτή η διαταραχή μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη συγκεκριμένης βιταμίνης ή μετάλλου και είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας καθώς η κατανάλωση τέτοιων υλικών μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας.

Διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή ανάμεσα στα βάζα σας με τουρσιά

Οι λιγούρες σας θα έρθουν και θα φύγουν, και καθώς προχωράτε περισσότερο στην εγκυμοσύνη σας μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι λιγότερο έντονες. Να γνωρίζετε ότι, εάν έχετε διαβήτη κύησης και βιώσετε σφοδρή επιθυμία για γλυκά αργότερα στην εγκυμοσύνη σας, η πάθησή σας μπορεί να επιδεινωθεί. Ορισμένες σφοδρές επιθυμίες για φαγητό θα συνοδεύονται από αντίστοιχους κινδύνους, για παράδειγμα, η σφοδρή επιθυμία για μπέικον θα αυξήσει ακούσια τα επίπεδα αλατιού στον οργανισμό σας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για πιο υγιεινές επιλογές:

  • Αποξηραμένα φρούτα αντί για γλυκά
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια
  • Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως με μαρμελάδα αντί για κέικ
  • Επιδόρπιο με βάση φρούτα αντί για παγωτό