Το μικρό σας έχει πραγματοποιήσει τώρα τη μετάβαση σε μικρά, κανονικά γεύματα και κάθεται στο τραπέζι μαζί σας. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερο φαγητό στο πάτωμα παρά στο στομάχι ή στο πιάτο του! Μην ανησυχείτε πάρα πολύ γι’ αυτό – πρέπει να θυμάστε ότι δεν προσπαθεί σκόπιμα να δημιουργήσει χάος. Το παιδί χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα σωστά.

Εάν ρίχνει φαγητό στο πάτωμα, είναι καλύτερο να το αγνοήσετε και να το μαζέψετε στο τέλος του γεύματος. Να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε εάν δεν τρώει ή δεν τελειώνει το γεύμα του, καθώς το παιδί μπορεί να καταλάβει πότε έχει χορτάσει. Και, μη ξεχνάτε, είναι πιο σημαντικό να βλέπετε τι και πώς τρώει κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας σε σύγκριση με μόλις μία μη ξεχνάτε.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση:

  • Οι κανονικές ώρες γεύματος και σνακ βοηθούν το παιδί να μπει σε μια ρουτίνα, η οποία είναι πολύ σημαντική για τα μικρά παιδιά. Προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε ένα γεύμα πριν από την ώρα του ύπνου, επειδή το παιδί θα είναι πιθανώς πολύ κουρασμένο και αδιάφορο.
  • Να δίνετε τρία κανονικά γεύματα την ημέρα και σνακ 2-3 φορές την ημέρα. Οι ιδέες για σνακ περιλαμβάνουν τα κέικ με ρύζι, φρούτα, γιαούρτι, κράκερ, κύβους τυριού ή ένα μικρό σάντουιτς.
  • Το νερό είναι το καλύτερο ποτό που μπορείτε να του προσφέρετε μεταξύ των γευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο δεν γεμίζει το στομάχι του με χυμό (εάν προσφέρετε χυμό στα γεύματα, βεβαιωθείτε ότι είναι εξαιρετικά αραιωμένος, επειδή περιέχει πολλή ζάχαρη που είναι κακή για τα δόντια του μικρού σας).
  • Τρώτε μαζί του όσο πιο συχνά μπορείτε. Και φροντίστε να είστε ένα καλό πρότυπο, μην περπατάτε στο σπίτι ενώ τρώτε, αν προσπαθείτε να το κάνετε να καθίσει στο τραπέζι. Εάν σας δει να τρώτε ποικιλία φαγητών, θα το ενθαρρύνει να δοκιμάσει νέα πράγματα.
  • Αφήστε το να τρώει μόνο του, αν θέλει, είναι πιθανό να φάει περισσότερο.
  • Η κοπή των τροφίμων σε λωρίδες θα το διευκολύνει να τρώει με τα χέρια του περισσότερο από ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι.
  • Περιορίστε τον αριθμό των περισπασμών, κλείνοντας την τηλεόραση.
  • Είναι καλύτερο να μην καταλήξετε να το δωροδοκείτε ή να το παρακαλάτε να φάει. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει απλώς τον αγώνα επικράτησης.
  • Δώστε του πιάτα και κύπελλα που δεν σπάνε.
  • Μην ξεχνάτε να του δίνετε συγχαρητήρια όταν έχει καλούς τρόπους στο τραπέζι.

Φροντίζετε να συμμετέχει

Το παιδί σας μεγαλώνει και διαμορφώνει την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του, γι’ αυτό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να του υποβάλλετε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα ήθελε να φάει. Η συμμετοχή του στην αγορά και την προετοιμασία των γευμάτων είναι διασκεδαστική και θα την απολαύσει κάνοντας κάποιες εύκολες επιλογές. Πάντα να του δίνετε επιλογές όπως, ζαμπόν ή τυρί, ή ζυμαρικά ή ρύζι, επειδή είναι ακόμα μικρό και οι μεγαλύτερες αποφάσεις θα είναι πολύ δύσκολες γι’ αυτό. Θα μπορούσατε να παίζετε μερικά παιχνίδια στο σούπερ μάρκετ, όπως να του ζητάτε να εντοπίζει διαφορετικά είδη λαχανικών που μπορεί να θελήσει να φάει αργότερα, όπως ντομάτες ή καρότα.