Μην ξεχνάτε την πετσέτα σας! Το μωρό σας μπορεί να ρευτεί πολύ καλά και να βγάλει λίγο ή πολύ γάλα. (Αν και μερικά μωρά δεν βγάζουν τίποτα).

Τα μωρά συχνά καταπίνουν αέρα όταν θηλάζουν και όταν τρέφονται με μπιμπερό. Ο αέρας παγιδεύεται στις μικρές κοιλιές τους και πρέπει να απελευθερωθεί επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό γι’ αυτά και πολύ θορυβώδες για σας. Ο καλύτερος χρόνος για να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί είναι στη μέση του ταΐσματ ός τους ή λίγο μετά. Εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια του ταΐσματος ή μετά, και δεν έχετε την ευκαιρία να το κάνετε να ρευτεί, μην ανησυχείτε, δε χρειάζεται να ρεύονται όλα τα μωρά πριν κοιμηθούν. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν την τάση να καταπίνουν λιγότερο αέρα σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό, οπότε ίσως να μην χρειάζονται να ρεύονται μετά από κάθε τάισμα. Θα καταλάβετε αν το μωρό σας πρέπει να ρευτεί επειδή θα στριφογυρίζει και δεν θα έχει ησυχία.

Πώς να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να διώξει τον παγιδευμένο αέρα, επικεντρωθείτε στην αριστερή πλευρά της πλάτης του, όπου βρίσκεται η κοιλιά του και τρίψτε/ χτυπήστε/ κάντε μασάζ απαλά μέχρι να ακούσετε ένα ρέψιμο και να δείτε το μωρό σας και πάλι χαρούμενο. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:

  • Κρατήστε το μωρό σας όρθιο απέναντι στον ώμο σας με το ένα χέρι κάτω από τα οπίσθιά του και το άλλο στην πλάτη του χτυπώντας απαλά
  • Με το ένα χέρι απλωμένο στο στήθος του μωρού και υποστηρίζοντας το πηγούνι του ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας, τοποθετήστε απαλά το μωρό έτσι ώστε να γέρνει προς τα εμπρός στην αγκαλιά σας και χτυπήστε απαλά με το άλλο χέρι που στηρίζει την πλάτη του μωρού
  • Τοποθετήστε το μωρό σας μπρούμυτα στην αγκαλιά σας (η κοιλιά του πρέπει να είναι σε ένα από τα πόδια σας, το κεφάλι του στο άλλο σας πόδι, γυρισμένο στο πλάι). Με το ένα χέρι να συγκρατεί με ασφάλεια το μωρό, χτυπήστε απαλά ή τρίψτε την πλάτη του με το άλλο

Πιθανότατα θα δοκιμάσετε μερικούς διαφορετικούς τρόπους για να δείτε ποιον προτιμάει το μωρό σας. Μόλις βρείτε τον ευκολότερο τρόπο για να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί, η διαδικασία συνήθως θα διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, προσπαθήστε, εάν μπορείτε, να το κρατήσετε όρθιο για τα επόμενα 20 έως 30 λεπτά, ειδικά εάν το μωρό είναι επιρρεπές στην παλινδρόμηση.

Ρέψιμο σε μεγαλύτερα μωρά

Μόλις το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο και ελέγχει καλύτερα το κεφάλι του, ένας άλλος τρόπος για να το κάνετε να ρευτεί είναι να το κρατάτε όρθιο μπροστά σας, ώστε να κοιτάζει έξω καθώς κάνετε μια μικρή βόλτα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το ένα χέρι κάτω από τα οπίσθιά του, ενώ με το το άλλο χέρι ασκείτε ελαφριά πίεση στην κοιλιά του. Η κίνηση του περπατήματος σας και η ελαφριά πίεση θα βοηθήσουν το μωρό σας να ρευτεί.
Όταν είναι ηλικίας 2 μηνών, είναι πιο πιθανό να ρεύονται από μόνα τους. Στους 4 έως 6 μήνες περίπου, έχουν ισχυρότερους μυς στον λαιμό και το στομάχι που εμποδίζουν την κατάποση τόσου αέρα.