Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα βιώσετε αύξηση των υφιστάμενων ορμονών σας και την άφιξη νέων, φέρνοντας αλλαγές που μπορεί να μην μπορείτε να εξηγήσετε. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει μέσα στο αξιοθαύμαστο σώμα σας, δείτε μια λίστα με μερικές από αυτές τις σημαντικές ορμόνες.

HCG (Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη)

Η HCG (Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) παράγεται από τον πλακούντα και κάνει πολλά πράγματα για να υποστηρίξει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λέει στο σώμα σας:

  • Υπάρχει μια μορφή ζωής που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα σας
  • Να χτίσετε ένα προσωρινό σπίτι
  • Να σταματήσετε τις ωοθήκες σας να ωριμάζουν ένα ωάριο κάθε μήνα

Τα επίπεδα της HCG θα κορυφωθούν 2 έως 3 μήνες μετά την ωοθυλακιορρηξία και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθούν για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας. Τις πρώτες 10 εβδομάδες, τα επίπεδα της HCG διπλασιάζονται κάθε δύο μέρες! Τα υψηλά επίπεδα της HCG απομακρύνονται στα ούρα σας και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτά τα επίπεδα αναζητούν τα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Προγεστερόνη

Η προγεστερόνη παράγεται νωρίς στην εγκυμοσύνη από το ωχρό σωμάτιο(ένα οζίδιο στην ωοθήκη). Το ωχρό σωμάτιο παράγει προγεστερόνη μέχρι περίπου τις 10 εβδομάδες, οπότε τη σχετική διαδικασία την αναλαμβάνει ο νέος πλακούντας. Τα επίπεδα προγεστερόνης είναι υψηλότερα στο πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια ομαλοποιούνται για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας. Η προγεστερόνη εκτελεί διάφορες σημαντικές εργασίες:

  • Διατηρεί το μυ της μήτρας χαλαρό
  • Βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να δεχθεί ξένο DNA (το μωρό σας)
  • Αναπτύσσει το στήθος σας, ώστε να είναι έτοιμο για παράξει γάλα

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα στήθη σας γίνονται πιο γεμάτα, τρυφερά και ευαίσθητα (τέντωμα του δέρματος) και οι φλέβες γίνονται πιο ορατές. Για να τα φροντίσετε, θα θελήσετε να βρείτε ένα σουτιέν με πλήρη υποστήριξη, χωρίς μεταλλικά τμήματα και κάποια ενυδατική κρέμα για να ανακουφίσετε το τεντωμένο δέρμα.

Οιστρογόνο

Το οιστρογόνο, παρόμοια με την προγεστερόνη, εκκρίνεται από το ωχρό σωμάτιο μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας. Βοηθά τη μήτρα σας να αναπτυχθεί, επιτρέποντάς της να ανταποκριθεί αργότερα στην ωκυτοκίνη (η ωκυτοκίνη είναι παρούσα σε όλη την εγκυμοσύνη σας αλλά συνδέεται κυρίως με την τόνωση των συστολών στο τέλος του τρίτου τριμήνου) και ενεργοποιεί την ανάπτυξη των οργάνων του μωρού σας. Το οιστρογόνο διευρύνει επίσης τους γαλακτοφόρους πόρους που είναι έτοιμοι για παραγωγή γάλακτος. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, υπάρχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνου και, στη συνέχεια, τα επίπεδα ομαλοποιούνται για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας. Οι αλλαγές στις γευστικούς σας κάλυκες οφείλονται πιθανότατα στο οιστρογόνο που πλημμυρίζει το σώμα σας.

Ρελαξίνη

Η ρελαξίνη είναι η ορμόνη που χαλαρώνει τους συνδέσμους των πυελικών οστών σας. Αυτή η ορμόνη αυξάνεται στο δεκαπλάσιο όταν είστε έγκυος. Είναι πολύ σημαντική επειδή προετοιμάζει το σώμα σας για τη διέλευση του μωρού σας κατά τη διαδικασία της γέννας. Βοηθά επίσης να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση χαλαρώνοντας τις αρτηρίες σας έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν την αύξηση του όγκου του αίματος.