Αισθάνεστε πεινασμένη συνεχώς; Ή πιο πεινασμένη από το συνηθισμένο; Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσετε το φαγητό που τρώτε. Μπορεί να μας χτυπούν οι αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη αλλά συχνά υποτιμούμε το σώμα μας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας γίνεται φυσικά πιο αποτελεσματικό και είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που τρώτε. Όταν βλέπετε δηλώσεις όπως «τρώτε για 2» δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε το διπλάσιο φαγητό! Αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι να τρώτε πιο αποτελεσματικά, φροντίζοντας να έχετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας.

Το μωρό σας θα πάρει όλα όσα χρειάζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών χωρίς να χρειαστείτε επιπλέον θερμίδες. Προσπαθήστε να μην τρώτε περισσότερο από όσο απαιτείται μέχρι το τρίτο τρίμηνο και, ακόμη και τότε, θα πρέπει να είναι μόνο 200-300 θερμίδες παραπάνω (π.χ. μερικά κομμάτια τοστ, αβοκάντο, 3 βραστά αυγά ή μια χούφτα ηλιόσπορων). Ωστόσο, παρακαλείστε να μιλήσετε με το γιατρό σας γι’ αυτό το θέμα εάν έχετε παραπάνω από ένα μωρό. Η υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα ωφελήσει την ανάπτυξη του μωρού σας, αλλά μπορεί να σας αφήσει με ανεπιθύμητο επιπλέον βάρος μετά τον τοκετό. Ειδικά αν το φαγητό που τρώτε είναι πλούσιο σε κενές θερμίδες (λίπος και ζάχαρη).

Πώς να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων

  • Προγραμματίστε τα γεύματά σας και τα σνακ
  • Τρώτε μια ποικιλία από τρόφιμα, ακόμη και στην ίδια κατηγορία τροφίμων (όπως τα λαχανικά), αναζητήστε διαφορετικά χρώματα, τύπους και υφές
  • Ελαχιστοποιήστε τις «έξτρα» τροφές που έχουν θερμίδες αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά – ζαχαρούχα ποτά, τηγανητά τρόφιμα, τρόφιμα με επιπλέον λίπος και ζάχαρη
  • Επιλέξτε την ποιότητα, όχι την ποσότητα

Ένα υγιεινό πρωινό κάθε πρωί θα ξεκινά ευχάριστα την ημέρα σας και θα σας βοηθάει να αποφεύγετε να δοκιμάζετε ακατάλληλα πράγματα. Ένα μπολ βρώμης ενισχυμένης με σίδηρο και μια χούφτα φράουλες είναι μια καλή αρχή. Μην ανησυχείτε αν αντιμετωπίζετε πρωινή αδιαθεσία, συνεχίστε απλώς να τρώτε μικρές ποσότητες, και συχνά. Είναι εύκολο να θυμάστε να μην υπερκαταναλώνετε φαγητό όταν το σκέφτεστε έτσι: τρώτε για ένα μικροσκοπικό μωρό, όχι για έναν ενήλικα πλήρους μεγέθους. Ωστόσο, δεν πρέπει να είστε πολύ σκληρή με τον εαυτό σας. Ορισμένες μέρες θα αισθάνεστε λαίμαργη, άλλες μέρες θα θέλετε απλώς να φάτε κάτι ελαφρύ. Απλά ακολουθήστε το ένστικτό σας. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο καλά έχει σχεδιαστεί το σώμα σας για την εγκυμοσύνη.

Αύξηση βάρους

Φυσικά θα πάρετε κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μεταφέρετε έναν άλλο άνθρωπο μέσα σας! Εάν έχετε ένα υγιές βάρος πριν από την εγκυμοσύνη, τότε θα κερδίσετε περίπου 11 έως 16 κιλά.