Χρόνος σε θέση μπρούμυτα (tummy time) σημαίνει να αφήνετε το μωρό σας να βρίσκεται πάνω στην κοιλιά του για λίγη ώρα κάθε μέρα. Η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ηλικία και την εξέλιξή του, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε από την ηλικία μόλις μιας εβδομάδας.

Ο χρόνος σε θέση μπρούμυτα του επιτρέπει να ενισχύσει τους μυς του αυχένα, των ώμων και της πλάτης, ενισχύει τις κινητικές του δεξιότητες και αλλάζει το περιβάλλον για το μωρό. Τελικά, καθώς μεγαλώνει, θα είναι σε θέση να φτάνει διάφορα πράγματα και να αναζητήσει κάτι παραπάνω, έχοντας την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Δεν θα σας αρέσει που θα βλέπετε το μωρό σας να αγωνίζεται έντονα στην αρχή, και δεν αρέσει ούτε στο μωρό, αλλά είναι κρίσιμο για την ανάπτυξή του, δεδομένου ότι έτσι τα μωρά προετοιμάζονται να γυρίσουν και να μπουσουλήσουν.

Πώς να αρχίσετε;

Μπορείτε να ξεκινήσετε με συνεδρίες που διαρκούν περίπου δύο έως τρία λεπτά κάθε μέρα. Για τα νεογέννητα ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα και να έχετε το μωρό σας πάνω στο στήθος σας. Αυτή η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να το ενθαρρύνει να σηκώσει το κεφάλι του. Απλά προσέξτε να μην αποκοιμηθείτε! Καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο σε θέση μπρούμυτα σε 20 λεπτά την ημέρα.

Μεταξύ 3ου και 4ου μήνα, το μωρό σας θα πρέπει να μπορεί να ανασηκώνει το κεφάλι του από το πάτωμα, ίσως ακόμη και να στηρίζεται στους αγκώνες και τους βραχίονές του. Σε έναν ακόμη μήνα θα πρέπει να σπρώχνει με τα χέρια του. Μην ανησυχείτε αν πέφτει στη μία πλευρά ή γυρίζει ανάσκελα, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη μένει μόνο του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από τον 5ο έως τον 6ο μήνα θα μάθει να μετακινείται πάνω στην κοιλιά του, με περιστροφές, τεντώματα και φτάνοντας στα όρια του χώρου γύρω του, πλάγια και μπροστά του. Το μωρό σας θα μάθει πώς να μετακινεί το δικό του σώμα, βελτιώνοντας τον συντονισμό του και αποκτώντας αυτοπεποίθηση ώστε να δοκιμάσει νέα πράγματα καθώς μεγαλώνει.

Σε ηλικία περίπου 9 μηνών μπορεί να αρχίσουν να μπουσουλάνε, αλλά μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας δεν το κάνει, κάποια μωρά παραλείπουν το στάδιο του μπουσουλήματος και πηγαίνουν κατευθείαν στο περπάτημα!

Ρύθμιση της σκηνής

Είναι καλύτερο να κάνετε τον χρόνο σε θέση μπρούμυτα μέρος της καθημερινής ρουτίνας του, μέρος του χρόνου παιχνιδιού του. Το πάτωμα είναι πάντα το ασφαλέστερο μέρος για να παίξει, οπότε βρείτε ένα μαλακό στρώμα ή μια κουβέρτα και μερικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του. Ένας άθραυστος καθρέφτης είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι για το μωρό! Θα ξετρελαθεί να βλέπει την αντανάκλασή του και μπορείτε να αλλάζετε τη θέση του καθρέφτη, ώστε να ενθαρρύνετε το μωρό να μετακινηθεί. Βάλτε μερικά παιχνίδια λίγο μακριά, έτσι ώστε να πρέπει να τεντώνεται και να σέρνεται για να τα φτάσει. Μπορεί να χρειαστούν πολλή ενθάρρυνση στην αρχή, οπότε καθίστε μαζί τους και παίξετε, απολαύστε αυτόν τον χρόνο μπρούμυτα μαζί.
Ο χρόνος μπρούμυτα μπορεί να είναι εξαντλητικός για το μωρό, οπότε αν αποκοιμηθεί, γυρίστε το προσεκτικά ανάσκελα και αφήστε το να ξεκουραστεί. (Μην το αφήσετε ποτέ να κοιμηθεί μπρούμυτα).