Το μητρικό γάλα σας είναι εντελώς μοναδικό και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας για τους πρώτους λίγους μήνες της ζωής του. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μαζί με άφθονο νερό θα διασφαλίσει ότι το μητρικό γάλα σας είναι θρεπτικό και επαρκές, αλλά μπορεί αυτό επίσης να επηρεαστεί από τη γενετική, τις ορμόνες, τις ανάγκες του μωρού σας και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός, τόσο περισσότερο νερό θα περιέχει το μητρικό γάλα!

Τι περιέχει το μητρικό γάλα;

Το μητρικό γάλα αποτελείται κυρίως από νερό (87,5%), και από υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα.

Το γάλα που παράγετε στην αρχή της συνεδρίας θηλασμού σας ονομάζεται «αρχικό γάλα». Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και λίπη. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά ποικίλλει μεταξύ των γυναικών και ακόμη και στον ίδιο ή μεταξύ δύο θηλασμών.

Προς το τέλος της συνεδρίας θηλασμού, το γάλα, που ονομάζεται «υστερόγαλα» σε αυτό το στάδιο, είναι παχύτερο και πιο σκούρο σε χρώμα. Το πιο σκούρο χρώμα οφείλεται στο υψηλότερο ποσοστό ενέργειας και λίπους που επιτρέπει στα μωρά να διανύουν μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των θηλασμών.

Τι μπορεί να κάνει το μητρικό γάλα για εσάς και το μωρό σας

 

  • Το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί. Οι ορμόνες σας αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας το μητρικό γάλα σας, οπότε τα βράδια το γάλα σας θα μεταφέρει στο μωρό σας ορμόνες που προκαλούν ύπνο.
  • Ο θηλασμός αυξάνει τα επίπεδα οξυτοκίνης σας, αυξάνοντας κατά κάποιον τρόπο τα συναισθήματα αγάπης που έχετε για το μωρό σας.
  • Τα αντισώματα που καταπολεμούν τα μικρόβια στο γάλα σας αυξάνουν την πιθανότητα του μωρού να έχει μια πιο υγιή ζωή στο μέλλον.
  • Αυτά που τρώτε κατά την περίοδο που θηλάζετε μπορεί να επηρεάσουν τους γευστικούς κάλυκες του μωρού σας. Θεωρείται ότι αυτή η διαδικασία, η οποία ονομάζεται γευστική αποτύπωση, μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της συνέχειας των πολιτιστικών και εθνικών προτιμήσεων στο φαγητό.
  • Το μητρικό γάλα διαφέρει για τα αγόρια και τα κορίτσια. Το γάλα που παράγεται για ένα αγοράκι περιέχει 25% περισσότερες θερμίδες από το αντίστοιχο γάλα για ένα κοριτσάκι.
  • Με το θηλασμό μπορεί να κάψετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα.
  • Όσο περισσότερο γάλα πίνει το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το στήθος σας και αντιστρόφως.