Τα πρώτα κόπρανα που θα συναντήσετε θα είναι ένα πράγμα κολλώδες, μαυροπράσινο, σαν πίσσα που θα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τα οπίσθια του μωρού σας. Αυτό ονομάζεται μηκώνιο και αποτελείται από τα υλικά που έπινε ενώ ήταν μέσα στη μήτρα σας.

Τα κόπρανα μηκωνίου πιθανότατα θα εμφανίζονται στις πρώτες 48 ώρες. Μετά από μερικές μέρες, τα κόπρανά του θα αλλάξουν ανάλογα με το αν θηλάζει ή τρέφεται με φόρμουλα. Εάν το μωρό σας θηλάζει, τα κόπρανά του θα έχουν μια κίτρινη απόχρωση, θα είναι ρευστά και δεν θα έχουν οσμή. Εάν τρέφεται με φόρμουλα, τα κόπρανα θα είναι πιο σκούρο καφέ, πιο συμπαγή και θα έχουν οσμή. Μερικές φορές τα κόπρανα του μωρού που τρέφεται με φόρμουλα θα είναι σκουροπράσινα, αλλά αυτό εξαρτάται απλώς από τη βρεφική φόρμουλα που θα επιλέξετε. Τα (μωρά) κοριτσάκια έχουν μερικές φορές λίγο λευκό απέκριμμα ή αίμα στις πρώτες πάνες τους. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, προκαλείται από τις ορμόνες της μητέρας που περνούν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έχετε το νου σας στα οπίσθια του μικρού σας. Τα οπίσθιά τους μπορεί να ερεθιστούν από τα κόπρανα και την υγρασία, οπότε προσπαθείτε να τα αλλάζετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Δεν χρειάζεται να βάζετε αμέσως την πάνα του, λίγος αέρας θα του κάνει καλό. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μωρομάντιλα στην αγορά, αλλά λίγο βαμβάκι ή ένα ζεστό και υγρό πανί θα είναι στην πραγματικότητα πιο μαλακά.


Πόσο συχνά πρέπει να ενεργείται;

Τα νεογέννητα μπορούν να ενεργούνται μετά από κάθε γεύμα αν θηλάζουν, οπότε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμες πολλές πάνες (12 την ημέρα δεν είναι ασυνήθιστο). Αν τρέφονται με φόρμουλα, μπορεί να ενεργούνται έως 5 φορές την ημέρα. Μόλις γίνουν 6 εβδομάδων περίπου, αυτό θα αλλάξει και τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να μην ενεργούνται καθόλου για περίπου δύο μέρες. Τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλες μπορεί να ενεργούνται μία φορά την ημέρα ή ακόμη και μία φορά την εβδομάδα όταν είναι λίγων μηνών, αν και τα κόπρανά τους θα μυρίζουν πολύ πιο δυνατά από τα μωρά που θηλάζουν. Ακόμα κι αν δεν έχουν ενεργηθεί για μερικές μέρες και ανησυχείτε για δυσκοιλιότητα, να θυμάστε απλώς ότι όσο τα κόπρανα είναι μαλακά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τα κόπρανά τους μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα και αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που θα θέλετε να προσέξετε:

  • Τα κόπρανα γίνονται εξαιρετικά δύσοσμα
  • Γίνονται πολύ υδαρή
  • Γίνονται πολύ πιο σκληρά
  • Βλέπετε αίμα
  • Γίνονται πολύ ωχρά

Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Έχει διάρροια;

Η διάρροια είναι συχνή στα νεογέννητα επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται και το πεπτικό σύστημά τους είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτόν το νέο εξωτερικό κόσμο. Είναι φυσιολογικό η πάνα του μωρού σας να τρέχει λίγο, ειδικά αν θηλάζει. Ωστόσο, εάν η διαρροή παρατηρείται συχνότερα από το συνηθισμένο, τότε ελέγξτε αυτά τα συμπτώματα διάρροιας:

  • Πυρετός
  • Άρνηση για γάλα
  • Λιγότερες βρεγμένες πάνες
  • Ισχυρή μυρωδιά ούρων

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να ενυδατώσετε το μωρό σας. Δώστε του πολλά υγρά και μιλήστε με το γιατρό σας.