Η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία του μωρού σας. Θα βοηθήσουν το μωρό σας να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί στη μήτρα, αλλά θα του δώσουν και ένα σημαντικό προβάδισμα στα πρώτα του χρόνια.

Αυτό που αποφασίζετε να φάτε τώρα μπορεί να υποστηρίξει την καλή κατάσταση του μωρού σας για τα επόμενα χρόνια. Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Εδώ είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου που είναι απαραίτητα στοιχεία για την υγιή ανάπτυξη των οστών του μωρού σας. Το φως του ήλιου μας παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D, ωστόσο το επίπεδο μπορεί να διαφέρει στη διάρκεια του έτους. Τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε επίσης βιταμίνη D από άλλες πηγές, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αυγά.

Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)

Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα, ο οποίος τελικά γίνεται ο εγκέφαλος, τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός του μωρού σας! Τρόφιμα όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια και τα αποξηραμένα μπιζέλια είναι όλα καλές πηγές φυλλικού οξέος.

Ασβέστιο

Εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε ασβέστιο τόσο για ισχυρά οστά και δόντια, όσο και για αποτελεσματικό νευρικό, μυϊκό και κυκλοφοριακό σύστημα. Μπορείτε εύκολα να βρείτε ασβέστιο σε τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το λάχανο, το τόφου και τα αυγά (βεβαιωθείτε ότι είναι καλά βρασμένα). Τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα είναι επίσης μια καλή πηγή. θα πρέπει να λαμβάνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

Σίδηρος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται σημαντικά. Δεδομένου ότι ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος, πρέπει να διπλασιάσετε την πρόσληψη σιδήρου. Η ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου βοηθά επίσης να δημιουργήσετε αποθέματα σιδήρου για το μικρό σας, τα οποία θα τα χρειαστεί για τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το κόκκινο κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, αλλά ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί και σε άλλα τρόφιμα όπως το σπανάκι και τα φασόλια.

Ωμέγα 3

Τα ωμέγα 3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καλό λίπος) γνωστά και ως DHA, τα οποία αποδεδειγμένα υποστηρίζουν την οπτική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας. Μια καλή πηγή ωμέγα 3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Μόνο μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα έχει τα περισσότερα από τα μακράς αλύσου ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που χρειάζεται το μωρό σας, μαζί με βιταμίνη Α και D. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ειδικά συμπληρώματα εάν ακολουθείτε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.